Egyesületi hírek
Minősítés és elismerés a mangalica termékgyártóknak

2016-03-04

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2008 és 2016 között 25 Mangalica Fesztivált szervezett termékgyártó és tenyésztő tagjai részére. 2008-ban azzal a céllal indítottuk ezt a rendezvényt, hogy megismertessük és megkedveltessük a mangalica termékeket a fesztiválokra kilátogató érdeklődőkkel és a régi receptúrák alapján készülő kézműves termékekkel, 50-100 év előtti ízekkel és hagyományokkal lepjük meg a vásárlókat.

A felkérésre fogékonyak voltak a tenyésztő tagjaink. Az elmúlt 8 évben mintegy 40 fő – tagjaink 25 %-a – vett részt olyan méretű termékgyártásban, ami piaci megjelenést vont maga után. A kiállításokon rendszeresen résztvevő termelők száma kb. 30 fő, közülük pedig a legeredményesebb termékgyártók száma 22 fő. A díjazottak neveit és az elért helyezéseket a mellékelt táblázat tartalmazza.

A minőségi termékgyártást és a színvonalas megjelenést, egyszóval a versenyt olyan komolyan vették a tagjaink, hogy az idő előrehaladtával, a fesztiválok és a zsűri tagjai számának növekedésével (1. fotó) a versenyben elfoglalt helyezések nem, vagy csak alig változtak. A Kövér család standját mind a 8 bírálat során az első helyre jelölte a bíráló bizottság, a standok berendezése, árubősége, a személyzet öltözéke, a kiszolgálás udvariassága, azaz a megjelenés összhangja, kisugárzása vagy igényessége alapján (2. fotó).

A díjak megoszlása a kiállítók között az alábbi volt:

 • 3 család (Kövér Zoltán, Magyaródi Tibor és Kocsis István), a kiállítók 10 %-a kapta csaknem a díjak felét, 45,8 %-át.
 • A következő 3 kiállító (Tóth János, Rózsa Péterné és Tóth László) részesült a díjak 21,3%-ában (3. fotó).
 • Az előzőek alapján a kiállítók 20%-a szerezte meg a díjak 67%-át (4. fotó).
 • Ezt követően a kiállítók 50%-a kapta a díjak egyharmadát, és
 • Oklevéllel ismertük el a termékek minőségét és a részvételt a kiállítók közel 30%-ánál.

Megtiszteltetés a kiállítóink és a rendezvényünk számára, és köszönettel fogadjuk, hogy a Pick Szeged Zrt., mint az ország legnagyobb termékgyártója, és a mangalicasertések meghatározó feldolgozója és exportőre, rendszeresen részt vesz a mangalica fesztiválokon.

A minél jobb minőségű termékekért és a minél színvonalasabb kiállításért folyó vetélkedőt azzal kívánjuk továbbfejleszteni, hogy a legeredményesebb kiállítók sorrendje után a 10. Budapesti fesztiválon a bírálóbizottság tagjai tegyenek javaslatot a bemutatott és megízlelt, közel 200 termék közül a kiállítás 1., 2. és 3. legjobb termékére is.

A díjazottak közül 9 fő (40%) ma már aktív kiállítóként nem vesz részt a fesztiválokon. Természetes, hogy közel 10 év elteltével nem minden korábbi kiállító tudja vállalni a 15-20 féle termék nagyobb tételben történő elkészítését, és azzal a fesztiválokon való megjelenést. A részvétel nagy költséggel, sok munkával és fáradtsággal jár. Vannak, akik abbahagyták a termékgyártást, sőt a tenyésztést is. Sajnos az egykor aktív tagjaink közül többen már nem érhették meg a 25. jubileumi fesztivált. Rájuk nagy tisztelettel emlékezünk.

Jó hír – és ez az élet rendje –, hogy új tagjaink közül többen vettek részt, sőt voltak, akik díjat is nyertek a legutóbbi, számukra pedig az első fesztiválon. Minden kiállítónak és díjazottnak az egyesület vezetősége nevében gratulálunk és reméljük, hogy a következő 25 fesztivál is az eddigi érdeklődés mellett hasonlóan sikeres lesz.

 

Dr. Szabó Péter s.k.
MOE elnökségi tag

 

 

Termékgyártók helyezései a 2009. és 2016. között rendezett Budapesti Mangalica Fesztiválokon bemutatott termékek organoleptikus minősítés eredményei alapján

 

Név Termék nagydíj I. díj II. díj III. díj Stand díj Összes
Díj Pont Sorrend
Kövér Zoltán és Kövér Krisztina
Kaba
3 5     8 8+8 38 1
Istvándi és Társai Kft., Magyaródi Tibor
Káptalantóti
2 4 2     8 26 2
Kocsis István, Kander Lajos
Tiszaeszlár
1 5 2     8 24 3
Cip-KerFood Kft.
Budapest
1   1     2 7 7
Bakony-Juh Kft., Eszterhai Csaba
Bakonypölöske
1         1 5 10
Tóth János
Petőfiszállás
  5 1 1   7 18 4
Tarnamenti 2000 Zrt.
Jászdózsa
  1 2     3 7 8
Homaté Kft., Timár Attila
Zákányszék
  1   2   3 5 11-12
Ságvári Endre
Lenti
  1   2   3 5 11-12
Dr. Komlovszki Ferenc
Gyomaendrőd
  1       1 3 15-16
Magyar Krisztián
Elek
  1       1 3 15-16
Rózsa Péterné
Balmazújváros
    5 3   8 13 5
Tóth László
Túrkeve
    3 4   7 10 6
Fekete Zsóka
Hajdúböszörmény
    3 1   4 7 9
László Tibor
Szank
    2 1   3 5 13
Bari András
Szendrő
    1 1   2 3 17
Mix-Média Kft., Lackó Róbert
Budapest
    1 3   3 4 14
Olasz Birtok Szöv., Dr. Olasz Imre
Békésszentandrás
    1     1 2 19
Kósáné Gulyás Ágnes
Hajdúszoboszló
      3   3 3 18
Győrfi Antal
Kemence
      2   2 2 20
Harangod-Mag Kft.
Megyaszó
      1   1 1 21-22
Brindzik József
Tápiószecső
      1   1 1 21-22
Összesen: 22 fő 8 24 24 24 8 88 192  
Adott pont 5 3 2 1 1      

 

 

 

stand

1. Munkában a bíráló bizottság tagjai

 

 

stand

2. A Kövér család győztes standja

 

 

stand

3. Díjátadás

 

 

stand

4. A díjazottak egy csoportja

 

Tájékoztató a 25. (jubileumi) Budapesti Mangalica Fesztiválról

2016-03-03

2016. február 12-14. között sikeresen megrendeztük a IX. Budapesti Mangalica Fesztivált, ami több szempontból is kitűnt a korábbiak közül. 2015 után a legtöbb féle terméket hozták a kiállítók. Egy-két kivételtől eltekintve minden egyesületi tag növelte a bemutatott termékek számát. A legszélesebb választékkal – 20 és 25 közötti termékkel – a verseny élén végző „kiállítók” rendelkeztek.  A Földművelésügyi Minisztérium, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete munkatársaiból álló Bíráló Bizottság tagjainak száma 15 főre növekedett, ami a hatósági munkakörben dolgozók érdeklődését jelezte, másrészt a bírálati eredmények sokszínűségét és megbízhatóságát növelte.

 

stand

 

A standbírálatra leadott szavazatok alapján a legszebb stand címet, immár 8. alkalommal a Kövér Tanya nyerte. A Kövérék standja a szavazatok 40%-át, az Istvándi és Társai Kft. 26%-át, míg a Kocsis Tanya 18%-át kapta. E három stand a szavazatok 84%-án, míg a maradék 16%-on további 3 stand osztozott (Rózsa Péterné, Fekete Zsóka és Harangod Mag Kft).

 

stand

 

A termékek bírálata során, amit a táblázat is szemléltet 6 termelő megtartotta az előző évi helyezését, Tóth János és Ságvári Endre a ranglistán előrébb került, a Kocsis Tanya pedig egy helyezéssel hátrább foglal helyet, mint 2015-ben. A Harangod-Mag Kft. új résztvevőként 3. helyezést ért el.

A Kövér család szereplése mind a két megmérettetés során – 15 féle termék és standbírálat –
1. helyezést biztosított számukra.

Ezek után az alábbi kiállítók kapták a 2016. évi díjakat:

 

Megnevezés Termelő neve Lakhely Elért pontszám Versenyszám (kód)
III. díj Mix-Média Kft. Budapest 52 3
III. díj Harangod-Mag Kft Megyaszó 57 9
III. díj Tóth László Túrkeve 68 13
II. díj Rózsa Péterné Balmazújváros 73 12
II. díj Kocsis István Tiszaeszlár 95 7
II. díj Fekete Zsóka Hajdúböszörmény 103 6
I. díj Ságvári Endre Letenye 121 8
I. díj Tóth János Petőfiszállás 125 4
I. díj Istvándi és Társai Kft. Káptalantóti 136 11
Termék nagydíj Kövér Zoltán és
Kövér Krisztina
Kaba 142 2

 

A IX. Budapesti Mangalica Fesztivál a kiállítók és a látogatók számát tekintve – az eső ellenére –hasonló volt a korábbiakhoz. A bírált termékek számát tekintve (192) második, a minőségét és megjelenését tekintve viszont az eddigi legsikeresebb rendezvény volt.

Ezzel a fesztivállal 8 év alatt immár a 25. rendezvényt szerveztük a mangalicatermékek népszerűsítése érdekében, termékgyártó tagjaink és a fogyasztók példás részvételével és reményeink szerint megelégedésével.

 

Dr. Szabó Péter s.k.
MOE elnökségi tag

 

tekintse meg a fesztivál képeit >

IX. Budapesti Mangalica Fesztivál

2016-01-13

Időpont: 2016. február 12-14.
Helyszín: Budapest, V. kerület Szabadság tér

Hívogató a 25. Mangalica Fesztiválra

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete az elmúlt 8 évben 24 mangalica fesztivált szervezett termékgyártó tagjainak és a kb. 1 millió főnyi látogató közönségnek. Budapesten 8, Debrecenben 6, Székesfehérváron és Szegeden 4-4, Szombathelyen pedig 2 alkalommal találkoztak a mangalica terméket is gyártó tenyésztőink a fogyasztókkal. Ezzel egyesületünk kezdeményezése országos fesztiválsorozattá nőtt és márka lett a gasztronómiai rendezvények sorában.

 

Mangalica Fesztivál

 

A 25. fesztiválra készülve sem változtatunk a rendezvény alapgondolatán és szervezésén. A kilátogató érkelődők közvetlenül találkoznak az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező közel 20 tenyésztővel és őstermelővel. A fogyasztó közvetlenül az előállítótól vásárolja meg a terméket, és így mind a két fél jobban jár. A vásárló nem kaphat hamisítványt, mert csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból gyártott terméket árusíthatnak a tagjai. A rendezvényeken a kiállítók egységes megjelenésű faházakban árusítanak.

A fesztivál szervezői lehetővé teszik a mangalica termékek bemutatása mellett a hazai sajtkészítő, házi lekvár és szörpgyártó, méz, olaj és fűszer előállító és forgalmazó kistermelők támogatását és termelői piacteret biztosítanak számukra, amely évek óta sikert arat a vásárlók és a gyártó/forgalmazó családi vállalkozások között egyaránt.

A mangalica- és más élelmiszer kistermelők mellett a rendezvényen minden alkalommal lehetőséget kapnak a magyar kézműves termékek készítői a bemutatkozásra. A látványos, és bizonyára finom, helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb, szintén helyben készített mangalica ételek között válogathatnak, melyeket a kiváló magyar borok és pálinkák kíséretében fogyaszthatnak el az estig tartó könnyűzenei programok alatt.

A 3 napig tartó fesztivál során számtalan kóstolási lehetőség és az egész napos szórakozás mellett a legnagyobb vonzerőt jelenti minden látogató számára, hogy hetekre, vagy akár hónapokra beszerezheti családja számára az általa választott legkiválóbb mangalica termékeket.

A fesztiválok népszerű és leglátogatottabb pontja az élőállat kiállítás. Ideiglenesen felépített karámokban a három mangalica fajtából (szőke-, vörös- és fecskehasú) 3-3 db kocasüldő és egy fias koca malacaival kerül bemutatásra.

A fesztiválok kezdetétől minden évben megszervezzük a felkínált mangalica termékek bírálatát, amelyet korábban 5, az utóbbi években pedig 10 fős bíráló bizottság végez. A 15-20 fő kiállító személyenként 8-22 terméket nevez be a bírálatra. Szinte minden évben 200 felett volt a zsűrizett termékek száma. Örvendetes, hogy a termékek minősége (beltartalma) és megjelenése, külleme évről-évre magas színvonalú. A díjazottak sorrendje nagyon kis változatosságot mutat, ami a résztvevők igényességét és fokozott odafigyelését is jelzi. A standok bírálatakor 5-6 résztvevő között dől el a legszebb stand címért folytatott verseny. Tagjaink közül kiállítóként a fesztiválokon eddig 30-an vettek részt és 21 termelő osztozott a bizottságok által odaítélt 77 díjon.

Mindenkit szeretettel vár a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, a Kiállítók és a kiállítás Szervezői.                                                                                        

Dr. Szabó Péter
a MOE titkára
A mangalica és a mangalicatermékek népszerűsítése belföldön és külföldön

2015-12-12

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a legsikeresebb tenyésztő és termékgyártó tagjai részvételével a mangalicatermékek megismertetése és megkedveltetése érdekében az elmúlt 8 évben 25 mangalica fesztivált szervezett Budapesten, Debrecenben, Székesfehérváron és Szegeden. Egy-egy Budapesti kiállításon 20-25, míg vidéken átlagosan 10 kiállító mutatta be termékeit, ahol összesen 1-1,2 millió látogató és vásárló jelent meg, ami tagjainknak és az egyesületnek egyaránt felmérhetetlen siker és elismerés.

Nemzetközi mangalica termékbemutatót három éve szervezünk Magyarország külképviseletein. 2013-ban és 2014-ben Berlin Magyarországi Nagykövetségén több száz fős nemzetközi szakmai- és protokoll vendégek kóstolták és ismerkedtek a kiváló minőségű magyar kézműves mangalica termékek különleges íz világával és a magyar borokkal.

2015-ben tavasszal a Madridi, ősszel pedig a Stockholmi Nagykövetség munkatársai segítségével szintén nagysikerű előadásokat tartottunk a mangalicáról és bemutatókat a mangalicából készült termékekből. Az érdeklődő vendégek száma 70 és 100 fő között volt mind a két helyen.

A rendezvények hangulatát és a bemutatók sikerét érzékeltetik a galériában megtekinthető képek >
A 21. közgyűlését tartotta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete

2015-06-02

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete több mint 150 fő részvételével 2015. május 15-én tartotta közgyűlését Debrecenben.

Az egyesület taglétszáma 2014-ben 29 fővel (18 %-kal) növekedett, 161-ről 190 főre. A megszűnt tenyészetek száma 19 (11,8 %), aminek több mint fele állategészségügyi ok miatt következett be.

 

kozgyules

 

Tóth Péter elnök a beszámoló bevezetőjében 18 pontban sorolta fel a 2014. évi eseményeket, ami alapján megállapította, hogy az elmúlt időszak igen mozgalmas volt. Megfelelőnek ítélte a génmegőrzés és az árutermelés összhangját, ugyanakkor nagyobb figyelmet kell fordítani tagjainknak a fialási és a hízóigazolási adatok összhangjára. A tagok adatszolgáltatása sajnos több területen hiányos. Kevésnek ítélte az értékesítésre felkínált kocasüldő létszámot csak úgy, mint a tagok által kért 20 ezer darab állatra szóló hízóigazolást.

Az egyesületi munkában javasolja erősíteni a szakmaiságot és a mangalica hírnevét. Példaként említi a fekete színű mangalica sertés genetikai és szelekciós módszerrel történő újbóli előállítását, és„régi-új”termék előállítását, pl. a debreceni mangalica páros kolbász kifejlesztését.

Felhívta a tagok figyelmét, hogy a mangalica sertések közül még ma is sok kerül ki illegálisan külföldre. Kijelentette, hogy a döntéshozók nem egységesek a mangalica élőállat export tiltása és engedélyezése kérdésében. Megelégedéssel állapította meg, hogy a mangalica fesztiválok elérték céljukat, mert évente mintegy 120 ezer ember vesz azokon részt. A jövőben csak a termékgyártó egyesületi tagok vehetnek részt a mangalica fesztiválokon. Ők is a MOE vezetőségének a döntése alapján kerülnek meghívásra.

A 38/2010-es őshonos pályázat lezárása, a kifizetések és az új pályázat indítása egyaránt akadozik. Az ezzel kapcsolatos kérdésekben sajnos a tenyésztőszervezetek álláspontja sem egységes, állapította meg Tóth Péter.

A 17/2012 VM rendelet által rögzített támogatás ellenőrzése és a kifizetése rendkívül lassú és bürokratikus, pedig a cél az ex situ génmegőrzés segítése. A központi kannevelés és a törzskönyvezési munkában kifejezésre jutó szaktanácsadási szolgálat nagyon hatékony segítői a génmegőrzésnek.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete - mint az állam által megbízott tenyésztőszervezet és fajtafenntartó - fő feladata azon dolgozni, hogy minél több fajtatiszta mangalica sertés legyen az országban, és ez minden MOE tag kötelezettsége is, jelentette be az elnök.

A sertésstratégián belüli FM-MOE 1323/2013 megállapodás keretében az egyesület 2013-ban és 2014-ben is 110 millió forint támogatásban részesült. A támogatást belföldi- és külföldi piaci megjelenésre, termékbemutatókra, konferenciákra, élőállat kiállításra, minőségbiztosítási rendszer- és receptúrák, gyártmánylapok kidolgozására fordítottuk.

2014-ben angol nyelvű receptkönyv és DVD jelent meg a mangalicáról és gasztronómiájáról, amelyek elsősorban a határainkon túl népszerűsítik a mangalicát és a termékeit.

A 2015. évi programot a fekete színű mangalica újbóli előállításának és a mangalica debreceni páros kolbász kifejlesztésének támogatása színesíti.

Az elnöki beszámoló záró gondolata az volt, hogy Kormányzati és egyesületi szinten is fel kell lépni az ellenőrizetlen és ismeretlen származású mangalica termékekés hamisítások ellen.

Következő napirendként a közgyűlés meghallgatta a 2014. évi pénzügyi beszámolót, majd azt követően a Felügyelő Bizottság beszámolóját is.

Az elnöki beszámolót, a pénzügyi beszámolót és a Felügyelő Bizottság beszámolóját egymást követően és egyhangú szavazással fogadta el a közgyűlés.

A 2015. évi pénzügyi terv ismertetése után a közgyűlés tartózkodás nélkül elfogadta azt.

 

kozgyules

 

Horváth István a sertésstratégiáért felelős kormánybiztos köszönti az egyesület tagjait és átadja Dr. Fazekas Sándor üdvözletét, aki nagyra tartja a mangalicatartók munkáját, amelyet nem kis áldozat és energia árán végeznek, és ezzel életben tartják ez az ősi magyar genetikát. Kijelenti, hogy a mangalicatenyésztők nagyon megbecsült része az agrárágazatnak.

A sertésprogram mangalicára vonatkozó részének is az a célja, hogy a mangalica létszámot is duplázzuk meg. A 2013-ban indult sertésprogram első eredménye, hogy 2014. január 1-től az élősertés- és a félsertés ára 5 %-os áfával lett meghatározva. Ettől azt várta a kormányzat, hogy a vágóhidaknak az alacsony áfa miatt a hazai termelőtől is megérje vásárolni. További cél volt az ágazat fehérítése, ahol korábban jellemző volt a 40-50 %-os feketekereskedelem. A 2015 évi tenyészkoca állatjóléti támogatás igények összesítésekor derült ki, hogy a korábbi 200 ezer darabra becsült kocalétszámmal szemben 270 ezer darabra érkezett igény. A Nébih kimutatás szerint 11 ezer kisebb tenyésztőnél további 45-50 ezer koca található, aki nem nyújtottak be igényt állatjóléti támogatásra. Ezek szerint lehetséges, hogy 310-320 ezer darab koca és 4,5 millió darab sertés van az országban.

Az adatok pontosítása és az ágazat fehérítése érdekében előkészítettek egy tenyészkoca egyedi nyilvántartási rendszert, amely során minden kocát chip-peskrotáliával fognak ellátni. Állatjóléti támogatást csak az a koca kaphat, amelyik egyedileg meg van jelölve.

Annak bizonyságául, hogy a Kormány kiemelten kezeli a sertéságazatot, 2016. január 1-től bevezetik a sertéshús árak 5 %-os áfatartalmát. A Kormány nem titkolt szándéka az ágazat további kifehérítése mellett a szociális elvárás, amely szerint kb. 18 % árcsökkenés következhet be a sertéshús kiskereskedelemben. A jelenlegi sertéshúsfogyasztást az alacsonyabb fogyasztói árakkal jelentősen lehetne növelni, amely egyben generálja a sertéstenyésztés volumenének növelését is.

A tenyésztésszervezési, a génmegőrzési és a piacra jutási támogatások kapcsán a Kormányzat elvárása az, hogy erősödjön a törzskönyvezési fegyelem a mangalicatartók körében, növekedjen az árutermelés és hajtsanak végre informatikai fejlesztéseket.

Természetesen mindezeket olyan feltétellel, hogy a tagoknak több pénz maradjon a zsebében és megérje mangalicával foglalkozni.

Miközben a Kormányzat támogatja az egyesület minőségbiztosítási és nyomon követési programját, megérti, hogy a tagság Kormánnyal szembeni elvárása pedig az, hogy a mangalica hamisítókat és az ismeretlen eredetű terméket forgalmazókat zárja ki a piacról.

 

kozgyules

 

Az oktatással és képzéssel kapcsolatos programok közül a törzskönyvezési és a tenyésztési feladatok ellátásával kapcsolatos szakmai programok erősítését támogatják, és nem a gasztronómiai képzést. Fontosnak tartják a fesztiválokat, de az évi 4-5 fesztivál nem oldja meg a mangalicatartók értékesítési gondjait. Az is cél lehet, hogy ne csak az export piactól függjön a mangalicatenyésztők megélhetése.

Olyan programokat kell közösen kidolgozni, amely az Áfa csökkentés miatt minél erősebb piacokat tud biztosítani. Növelni kell a mangalica kibocsájtást, ami hosszútávon stabilan tudja tartani az ágazatot.

Papp Csaba tenyésztésvezető beszámolójában kiemelte, hogy 2014-ben a kocalétszám 7498-ról 9254 db-ra, 23,4 %-kal nőtt. A vörös mangalica még ezt is meghaladóan, 36,2 %-kal gyarapodott. A fajtatiszta született malacszám 3000 db-bal (19,3 %-kal) növekedett, és az összes fialásból 54,3 %-ot tett ki. Az egy kocára jutó éves szaporulati mutató sajnos nagyon alacsony.

Bemutatta mind a 3 fajtában a kanok és a kocák vonalankénti létszámát és varianciáját. Kiemelte, hogy fontos felügyelni arra, hogy a vonalankénti egyedek száma közelítsen az átlaghoz.

Tájékoztatást adott az informatikai rendszer átalakításáról is, ami arra épül, hogy az egyedeket születéstől vágásig, illetve selejtezésig nyomon lehet követni.

Kiemelte a hízóigazolási rend megváltozását is. A hízókijelölő- és a hízóigazolást kérő ívet a tagoknak a területi törzskönyvezőkhöz kell küldeni, amit ők feldolgoznak, majd továbbítják a titkárságra. Ha az egyedek szerepelnek a szaporulati naplóban és a számítógépes rendszerben, akkor az igazolás kiadásra kerül.

A kocasüldő értékesítés 1 év alatt 2,8-szeresére növekedett és meghaladta a kocalétszám 10 %-át, amiből 2/3-ad a saját beállítás és 1/3-ad az új tenyészet létesítése.

Felhívta a tagság figyelmét a törzskönyvi nyomtatványok pontos vezetésére és határidő betartására, amelyek elmulasztása jogvesztő következménnyel jár pl. a késve leadott szaporulati naplóban szereplő egyedek nem vihetők fel a Nébih adatbázisába, ezért ismeretlenné válnak és elvesznek a későbbi tenyész-, vagy hízónyilvántartás számára.

Végül a négyes-mentesség megőrzés fontosságát hangsúlyozta, mert 2014-ben 662 kocát kellett állategészségügyi ok miatt selejtezni, ami a kiesések 57 %-a, és az összes kocalétszám 7 %-a.

 

kozgyules

 

Dr. Szabó Péter titkár a központi kannevelés előnyei mellett kitért annak hiányosságára is. A kanmalac előállításra felkért tenyésztők egy kis csoportja nem képes 4 hónapos korra 25 kg súlyú kanmalacokat előállítani. A hiányos adminisztráció miatt pedig akadályozott a kiválasztott egyedek szaporulati napló szerinti azonosítása, ami miatt a kannevelésből kizárásra kerülnek.

Az elmúlt 10 év tenyésztési eredményei, valamint az említett tenyésztők tartási-, takarmányozási feltételei és adminisztrációs fegyelme alapján az egyesület vezetősége kijelölte a kocasüldő előállításra legalkalmasabbnak tűnő 22 tenyésztőt, a tagok 11,6 %-át. Az ő tulajdonukban van az összes kocaállomány 23,5 %-a. Genetikailag és fenotípusra is e populáció értékesebbnek ítélt 50 %-ával (az összes kocaállomány 10 %-ával) állítsanak elő és neveljenek fel kocánként és évente 2 db kocasüldőt. A mintegy 2000-2200 kocasüldő 1/3-ad része saját pótlásra és fejlesztésre, 2/3-ad rész pedig az új és az állománycserére kényszerülő tenyészetek kocapótlására szolgál. 6-8 év alatt elérhető, hogy a mangalica kocaállomány genetikai értéke és fenotípusa, külleme jelentősen javuljon.

E tenyésztők köre évről-évre változhat. A kan- és a kocautánpótlás előállításában való részvételre szóló felkérés - a génmegőrzés mellett - a tenyésztői munka elismerésének egyik formája.

A többi tenyésztő saját kocapótlásra és állományfejlesztésre igénye szerint nevelhet kocasüldőt. A minőséget a tenyésztés felügyelői, a törzskönyvező kollégák segítik és ellenőrzik is egyben. Nagyon gyenge feltételű tenyészetekben az egyesület elrendelheti a kocautánpótlás külső tenyészetből történő biztosítását, vagy megtagadhatja az adott állomány törzskönyvezését.

Az egyesület az elmúlt 8 évben mangalica termékgyártó tagjai részére 21 fesztivált szervezett az ország 5 nagyvárosában, a mangalica termékek megismertetése, a piacra jutási lehetőségek- és a tagok anyagi helyzetének javítása érdekében. A látogatók és a fogyasztók becsült száma eléri az 1 millió főt. Tagjaink közül 40 fő készít rendszeresen mangalica terméket értékesítésre, 30 fő vesz részt fesztiválokon és 22 fő azok száma, akik díjazásban is részesültek.

Az érzékszervi termékbírálatok mellett közel 100 termék 9 beltartalmi mutatóra vonatkozó laboratóriumi vizsgálatát is elvégeztettük a Debreceni Egyetemen. A vizsgálatban 15 termelő 5-7 termékmintája vett részt. Az eredmények igen kedvezőek és kiegyenlítettek voltak. A beltartalomra és a termékek zsírsavösszetételére vonatkozó adatok alapján a termékek 2/3-a kiváló és jó minősítést kapott. A közepes és a megfelelő minősítés aránya 15 és 20 % volt.

A legjobb 10 termelőnk az elmúlt 3 évben kétszer Berlinben és egyszer Madridban nemzetközi bemutatón nagy sikerrel kínálta a mangalicából készült házias termékeket, esetenként több száz résztvevő megelégedésére.
A közgyűlés résztvevői és a meghívott vendégek ezt követően a közel 100 éve kihaltnak vélt fekete színű mangalica sertés újbóli előállításának elmúlt 2 évi biztató jeleiről hallhattak tájékoztatót és az első 30-40 egyedről láttak képeket.

Befejezésül az egyesület elnöke tájékoztatót tartott a mangalica sertés hazai és nemzetközi piaci helyzetéről és lehetőségeiről.

Dr. Szabó Péter

 

MOE 2014. évi beszámoló jelentése

tekintse meg a közgyűlés képeit >

Hívogató a VI. Debreceni Mangalica Fesztiválra

2015-03-24

Az idén korábbi időpontban, március 27. és 29. között kerül megrendezésre a Debreceni Mangalica Fesztivál. A rendezvény kitűnő alkalom arra, hogy a látogatók Húsvét előtt hozzájussanak a házi húsvéti sonkához, kolbászhoz és egyéb finomságokhoz.

 

Debrecen

 

Élőállat bemutató is színesíti a fesztivált, ahol a bemutató karámokban szőke-, vörös-, fecskehasú- és fekete mangalica is látható lesz.

A fesztivál helye: a Nagytemplom előtti Kossuth tér.
Nyitva tartás: naponta 9 és 20 óra között.
Várunk minden érdeklődő látogatót, vásárlót és fogyasztót a 3 napos rendezvényre.

Tisztelettel:
a MOE vezetősége

Bezárta kapuit a 21. Mangalica Fesztivál

2015-02-15

2015. február 6-8. között sikeresen megrendeztük a VIII. Budapesti Mangalica Fesztivált, ami több szempontból is kitűnt a korábbiak közül. Az eddigi legtöbb féle terméket hozták a kiállítók. Egy-két kivételtől eltekintve minden egyesületi tag növelte a bemutatott termékek számát. A legszélesebb választékkal – 20 és 25 közötti termékkel – a verseny élén végző „kiállítók” rendelkeztek.  A Földművelésügyi Minisztérium, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete munkatársaiból álló Bíráló Bizottság tagjainak száma 14 főre növekedett, ami a hatósági munkakörben dolgozók érdeklődését jelezte, másrészt a bírálati eredmények sokszínűségét és megbízhatóságát növelte.

A bírálat hagyományosan az árusítóhelyek szemléjével kezdődött. A standok kialakítása, berendezése, árubősége, a személyzet öltözéke, a kiszolgálás udvariassága, egyszóval a megjelenés összhangja, kisugárzása, vagy igényessége alapján minden bizottsági tag megnevezte a számára legjobban tetsző első, második és harmadik helyezettet. A 72 szavazaton a 15 kiállító közül 9 stand osztozott. A legszebb stand címet a szavazatok 31 %-ával az eddig mind a hét alkalommal győztes Kövér Zoltán Kabai termelő és családja kapta. Második helyen végzett a Tarnamenti 2000 Zrt. Jászdózsai tenyésztő, a szavazatok 28 %-ával, míg a harmadik legszebbnek ítélt stand Istvándi és Társai Kft. Káptalantóti tenyésztő, aki 26 %-ot kapott. Megállapítható, hogy a standok szépek, a termelők igényesek, a verseny pedig szoros volt. Gratulálunk!

 

stand

 

A Bíráló Bizottság 220 termékminta bírálata alapján döntött. A díjazottak köre és helyezéseik az elmúlt 3-4 évben kismértékű varianciát mutatnak, ami azt jelzi, hogy minden kiállító igyekezett jó minőségű és tetszetős termékkel megjelenni.

 

biralat

 

A Bíráló Bizottság döntése alapján megítélt díjakat Horváth István a sertésstratégia miniszteri biztosa és Tóth Péter a MOE elnöke adta át a VIII. Budapesti Mangalica Fesztivál legjobb termékeit bemutató kiállítók/egyesületi tagok részére.

 

dijazas

 

 

Megnevezés Termelő neve Lakhely Elért pontszám
III. díj Tóth László Túrkeve 78
III. díj Mix-Média Kft. Budapest 84
III. díj Ságvári Endre Letenye 86
II. díj Rózsa Péterné Balmazújváros 90
II. díj Tóth János Petőfiszállás 108
II. díj Fekete Zsóka Hajdúböszörmény 117
I. díj Dr. Komlovszki Ferenc Gyomaendrőd 126
I. díj Istvándi és Társai Kft. Káptalantóti 129
I. díj Kocsis István Tiszaeszlár 132
Termék nagydíj Kövér Zoltán és Kövér Krisztina Kaba 140

 

A bemutatott mangalica sertésekért a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete különdíját az Olmos és Tóth Kft. Debrecen kapta.

A díjakkal együtt vehette át 13 termelő a 2014. évi termékmintáik beltartalmát tanúsító laborvizsgálati eredményeket. A közel 100 termékmintát a Debreceni Egyetem Agrár-műszerközpont akkreditált laboratóriumában vizsgálták meg a beltartalomra, a zsírsavösszetételre és az ásványi anyag tartalomra vonatkozóan. Nagyon kedvező és megnyugtató, hogy a minták között egyetlen vizsgált paraméterben sem tapasztaltak közepes, vagy azt meghaladó mértékű varianciát, vagy kifogásolható hiányosságot.

Szintén a díjak átadásakor kapta meg 11 kiállító a mangalica feldolgozás és termékgyártás elméleti- és gyakorlati tanfolyamának elvégzését tanúsító oklevelet. A tanfolyamot a Biharnagybajomi IMKI Food Kft. feldolgozó üzemében tartottuk.

Ezzel a fesztivállal 8 év alatt immár a 21. rendezvényt szerveztük a mangalicatermékek népszerűsítése érdekében, termékgyártó tagjaink és a fogyasztók példás részvételével és reményeink szerint megelégedésével.

 

tekintse meg a fesztivál képeit >

Hívogató a 8. Budapesti Mangalica Fesztiválra

2015-01-20

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2015. február 6-8. között szervezi a 8. Budapesti Mangalica Fesztivált a termékgyártó tagjai és a Tisztelt Látogatók részére, Budapest központjában, a Szabadság téren.

A hagyományoknak megfelelően 17 fő mangalica terméket gyártó tenyésztőnk jelezte részvételét a mangalicával kapcsolatos legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai rendezvényre.

 

001

 

A Tisztelt Látogatók figyelmébe ajánljuk, hogy az ország különböző pontjairól érkező tenyésztőktől vásárolhatnak és megkóstolhatják: a szabolcsi-, a hajdúsági-, a hortobágyi-, a jászsági- a kunsági-, a Balaton felvidéki-, sőt a szlovén határ mellett a letenyei disznótoros ízeket, finomságokat és jellegzetességeket.

 

003

 

A felnőttek és a gyerekek számára mindig nagy élmény az élőállat bemutató, ahol mind a 3 mangalicafajta egyedeit kiállítjuk. Ezen kívül sokféle sajtot, mézet, olajféléket és fűszereket, valamint számos kézműves terméket is megvásárolhatnak az érdeklődők.

A sült malac látványa mellett a helyben készített finom ételeket, kiváló pálinkák és borok, valamint könnyűzenei koncertek kíséretében fogyasztva hosszú időre emlékezetes programmal lephetik meg magukat a fesztiválra kilátogató kedves vendégek.

 

002

Minden érdeklődőt szeretettel vár az egyesület vezetősége.
Ismét vendégségben a Berlini Magyar Nagykövetségen

2014-12-16

2014. november 23. és 27. között a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 25 fővel képviselte hazánkat a Berlini Magyar Nagykövetségen tartott magyar szüret ez évi rendezvényén.

A 10 standon kiállítók közül Fekete Zsóka, Kövér Krisztina és Kander Lajos első alkalommal vett részt a mangalica termékeivel, és a többiekhez hasonló nagy sikerrel szerepeltek a 600 főt meghaladó szakmai és protokoll vendég megelégedésére.

A termékbemutatón kívül a magyar delegáció szakmai látogatást tett egy német mezőgazdasági múzeumban és meglátogatott egy Berlintől nem messze működő 40 kocás szabadtartásos sertésfarmot, amely sok szakmai tanulsággal szolgált.

A vendéglátóink jelezték a jövő évre szóló meghívást. A szakmai utat néhány fotó szemlélteti.

image image image image
image image image image
image image image image
image image image image

Jubileumhoz érkeztek a mangalicatenyésztők!

2014-11-02

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2014. október 29-én tartotta a megalakulásának 20 éves évfordulójára rendezett jubileumi ülését a Parlamentben.

 

p01

 

p02

 

A rendezvényt, megtisztelte részvételével Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és több államtitkár is. Az egyesületi tagokkal és a meghívott vendégekkel együtt több mint 210 személy vett részt az ünnepi ülésen.

Dr. Fazekas Sándor az ünnepi beszédében a gratulációja mellett példaként említette a mangalicatenyésztők és az egyesület elmúlt 20 évi történetét és sikereit a magyar állattenyésztők számára.

 

p03

 

p04

 

Tóth Péter a MOE elnöke az eredményeket ismertetve kijelentette, hogy a zömében kistermelők által „működtetett ágazat” árbevétele évente 10 milliárd forint fölötti, ami folyamatosan növekszik.

 

p05

 

p06

 

Az ünnepi ülésen a Miniszter 6, ma is aktív alapító tagnak és további 14 személynek – akik legtöbbet tettek a mangalica génmegőrzéséért –, emléklapot és bronz emlékérmet adott át. Az egyesület elnöke tiszteletbeli tagsági igazolást, erről szóló oklevelet és egy mangalica szobrot nyújtott át a Miniszter úrnak.

 

p07

 

p08

 

A rendezvény állófogadással ért véget.

 

p09

 

p10

III. Mangalica Fesztivál Szegeden

2014-11-02

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2014. november 7-9. között tartja Szegeden a III. Mangalica Fesztivált.

A belépés ingyenes, a fesztivál helye a Széchenyi tér. Az élőállat bemutatóval egybekötött fesztivál nyitvatartási ideje naponta 10 órától 20 óráig tart.

 

Szeged

 

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete vezetősége tisztelettel várminden érdeklődő látogatót, vásárlót, fogyasztót és egyesületi tagot a 3 napos rendezvényre.
III. Mangalicafesztivál Székesfehérváron

2014-08-28

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2014. szeptember 12-14. között rendezi  meg a III. Székesfehérvári Mangalica Fesztivált a szokásos helyén, a székesfehérvári Piac téren. A kiállításon az egyesület termékgyártó tagjai közül a legsikeresebbek várják termékeikkel a tisztelt látogatókat.

A fesztivállal kapcsolatos bővebb információ a Mangalicafesztivál weboldalán található.

 

Szekesfehervar

Bezárta kapuit a XXIII. Farmer Expó Debrecenben

2014-08-28

Tisztelt Olvasók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb sertésbemutatóját rendeztük meg a XXIII. Farmer Expó keretében. A kiállításon 108 db tenyészsertést bemutatására és bírálatára került sor, amelyből 33 db a modern sertések, és 75 db a mangalica sertések közé tartozik.

 

farmerexpo1

 

57 db tenyészkansüldő és 51 db tenyészkoca süldő mellett 3 fajtába tartozó mangalica fias kocát 25 malacával, 12 db hízósertést és 1 db 408 kg-os óriás sertést láthatott a tisztelt érdeklődő közönség. A kiállított 149 db sertés 7 fajtát és 3 keresztezési konstrukciót, összesen 10 genotípust képviselt. A bemutatásra került sertések 33 tenyésztő elmúlt évi munkáját reprezentálta.

Öt termékfeldolgozó, egyben mangalicatenyésztő több mint 60 féle mangalica termékkel állt a látogatók rendelkezésére.
A sertéstenyésztési bemutató megszervezését két tenyésztőszervezet a Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete végezte. Összesen 41 kiállító vett részt a sertésbemutató lebonyolításában. A sertéskiállítás résztvevői az egész ország területéről érkeznek, pl. Rábacsécsénytől Fiadig, valamint Kalocsától Halmajig.
Látogatókat kb. 15 országból vártuk (USA, Hollandia, Finnország, Németország, Csehország, Svájc és 10 Kárpát-medencei ország), akik részvételükkel megtisztelték a rendezvényünket.

A sertéskiállításhoz kapcsolódó rendezvények a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete megalakulásának 20. évfordulójára és a Dunamenti Állatfajták Génmegőrző Nemzetközi Egyesülete (DAGENE) megalakulásának 25. évfordulójára is emlékeztek.

A kiállítás első napján, a megnyitót követően egész napos tenyészállat bírálatot tartottunk, ahol a mangalicatenyésztők által bemutatott sertések az alábbi díjakban részesültek:

 

Helyezés Fajta Tenyészet
III. díj Fecskehasú mangalica kocasüldő csoport Hajdú Dávid, Gesztely
III. díj Szőke mangalica kocasüldő csoport Kövér Zoltán, Kaba
III. díj Szőke mangalica kansüldő László Erzsébet, Szank
III. díj Fecskehasú mangalica kansüldő Hagisz Zrt., Halmaj
II. díj Vörös mangalica kocasüldő csoport Dr. Komlovszky Ferenc, Gyomaendrőd
II. díj Fecskehasú mangalica kocasüldő csoport Olmos és Tóth Kft., Debrecen
II. díj Vörös mangalica kansüldő Imár Bt., Városlőd
II. díj Fecskehasú mangalica kansüldő Hagisz Zrt., Halmaj
I. díj Vörös mangalica kocasüldő csoport Olmos és Tóth Kft., Debrecen
I. díj Szőke mangalica kocasüldő csoport Olmos és Tóth Kft., Debrecen
I. díj Vörös mangalica kansüldő Knoll Gyula, Bágyogszovát
I. díj Vörös mangalica kansüldő Szakál Gábor, Kalocsa

 

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete különdíjai:

 • A kiállítás Őshonos Sertéstenyésztési Nagydíját: az Olmos és Tóth Kft., Debrecen tenyésztő a kiállított 3 fajta mangalica kocasüldő csoportja eredményei alapján kapta.
 • A legszebb szőke mangalica kansüldő díjat: Rózsa Péterné, Balmazújvárosi tenyésztő, 66. számú – a központi kannevelő telepen nevelt – mangalica kansüldője kapta.
 • A legszebb fecskehasú mangalica kansüldő díjat: Hajdú Dávid, Gesztelyi tenyésztő, 74. számú – a központi kannevelő telepen nevelt – mangalica kansüldője kapta.
 • A legszebb vörös mangalica kansüldő díjat: Szakál Gábor, Kalocsai tenyésztő, 67. számú – a központi kannevelő telepen nevelt – mangalica kansüldője kapta.
 • A legszebb szőke mangalica kocasüldő díjat: az Olmos és Tóth Kft., Debrecen tenyésztő, 37. számú mangalica kocasüldője kapta.
 • A legszebb fecskehasú mangalica kocasüldő díjat: az Olmos és Tóth Kft., Debrecen tenyésztő,
  47. számú mangalica kocasüldője kapta.
 • A legszebb vörös mangalica kocasüldő díjat: az Olmos és Tóth Kft., Debrecen tenyésztő, 59. számú mangalica kocasüldője kapta.
 • A legszebb fias koca díjat Kövér Zoltán, Kabai tenyésztő szőke mangalica tenyészkocája kapta.
 • A Mangalica termékdíjat Kocsis István, Tiszaeszlári tenyésztő, a kiállításon bemutatott és forgalmazott mangalica termékeiért kapta.

 

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete további különdíjai:

 • Mix Média Kft., Budapest: a bemutatott szőke mangalica tenyészkoca csoportjáért.
 • Fekete Zsóka, Hajdúböszörmény: a bemutatott szőke mangalica fias kocájáért.
 • Kövér Zoltán és Kövér Krisztina, Kabai tenyésztő,
 • Rózsa Péterné, Balmazújvárosi tenyésztő,
 • Tóth János, Petőfiszállási tenyésztő,
 • Tóth László, Túrkevei tenyésztő, a bemutatott és forgalmazott mangalica termékekért vehettek át különdíjat.

 

farmerexpo2

 

A kiállítás második napján a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a sertésstratégia megvalósulását segítő program keretében a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával Kitörési pontok a mangalicatenyésztésben címmel 5 előadásból álló tanácskozást szervezett a kiállítás területén, melyet közel 100 fő hallgatott meg. A tanácskozást zömmel mangalica termékekből készült állófogadással zártuk. Az elhangzott előadások szemléltető anyagai megtekinthető a weboldalunkon, a Publikációk menüpontban.

A kiállítás harmadik napján a DAGENE (Dunamenti Állatfajták Génmegőrző Nemzetközi Egyesülete) jubileumi ülésén közel 50 fő vett részt. A 3 szekcióban 14 előadás hangzott el és 12 poszter került bemutatásra, angol nyelven. A résztvevők fele határainkon túlról érkezett, és nagy tetszéssel szóltak a kiállításon látottakról.

A kiállítás negyedik napján a látogatók kalauzolása mellett számos üzletkötésre került sor. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete mind a 42 db kiállított kansüldőt és 15 db kocasüldőt értékesítette.

A sertésbírálaton, a díjátadáson, a tanácskozáson, a termékbemutatón és a MOE standon készült felvétek megtekinthetők a galériában.


Dr. Szabó Péter

a MOE titkára

A XXIII. Farmer Expón is meghatározó szerepet kap a mangalica és termékei

2014-07-29

Tisztelt Olvasó!

2014-ben a megalakulása 20. évfordulóját ünneplő Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete tisztelettel meghív minden érdeklődőt a 23. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításra 2014. augusztus 17. és 20. között a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjába.

Az egyesület számára 2008 óta minden évben a legnagyobb nyilvános szereplés ez a rendezvény. Több mint 100 db őshonos mangalica tenyészállatot és tenyészállat jelöltet állítunk ki. Az évi tenyészkan utánpótlás közel felét mutatjuk be a látogatóknak és augusztus 17-én (vasárnap) a szakmai bíráló bizottságnak.

 

Farmer Expo 01

 

A jövőbe tekintő tenyészállat bemutató mellett augusztus 19-én délután szakmai tanácskozáson számolunk be: az elért tenyésztési és piaci eredményekről, a MOE előtt álló további kitörési pontokról, a nemzetközi kapcsolatok kiszélesítéséről, a mangalica termékek táplálkozás-élettani előnyeiről, hazai és külföldi szakemberek számára. Vendégeket várunk az USA-ból, Távol-keleti országokból, az Unió számos országából és a Kárpát-medencei régió valamennyi államából.

A szakemberek körében is különlegességnek számító, tetszetős küllemű mangalica sertések látványa mellett a szellemi javakat gyarapító szakmai ismeretek után a résztvevők meggyőződhetnek a mangalica termékek ízvilágáról, élvezeti és gasztronómiai értékéről. Ez utóbbi program teljesülését 6 ter-mékgyártó tenyésztőnk szolgáltatja, akár minden résztvevő számára.

 

Farmer Expo 02

 

Szeretettel várjuk kedves vendégeinket a kiállítás egész időtartama alatt.

a MOE vezetősége

Közgyűlés 2014

2014-06-11

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2014. május 30-án tartotta a 2013. évi közgyűlését Debrecenben, az ÁSZ rendezvényházban, amely 20. jubileumi ülés volt.

A közgyűlésen a meghívott vendégekkel együtt 170 fő vett részt. A tagság meghallgatta és elfogadta az elnökség szakmai, pénzügyi- és a felügyelő bizottsági beszámolóját. A tenyésztési beszámoló után a 2014. évi pénzügyi terv került ismertetésre és elfogadásra. Ezt követően a tenyészállat nevelés tapasztalatairól és a piaci helyzetről hallgattak meg előadást a résztvevők.

A mangalicatenyésztés iránti fokozott érdeklődést jelzi, hogy az elmúlt év során 48 fő kérte a tagfelvételét az egyesületbe. Az új tagok 740 tenyészállattal rendelkeznek, ami az egyesület tagjai tulajdonában lévő állomány 10 %-a.

A közgyűlés utolsó napirendi pontja volt az új vezetőség és a felügyelő bizottság tagjainak a megválasztása. A tagság az időközben megüresedő helyre egy új tagot választott, míg az elnökség és a felügyelő bizottság korábbi tagjait további 5 évre megválasztotta. Az elnök Tóth Péter, a titkár Dr. Szabó Péter, a tenyésztésvezető pedig Papp Csaba maradt.

A napirendekben bővelkedő közgyűlést közös ebéddel fejezték be a résztvevők.

 

Kozgyules-2014

 

Tekintse meg a rendezvényen készült képeket >

V. Mangalica Fesztivál Debrecenben

2014-03-29

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2014. április 11-13. között a Debrecen Város Napja ünnepséghez kapcsolódóan tartja az V. Debreceni Mangalica Fesztivált.

A rendezvény ideális alkalom a húsvéti sonka, kolbász és más „malacságok” beszerzésére.

A helyszín a Nagytemplom előtti Kossuth tér. Nyitva tartás naponta 10 és 20 óra között.

 

Debrecen

 

Várunk minden érdeklődő látogatót, vásárlót, fogyasztót és egyesületi tagot a 3 napos rendezvényre.

Tisztelettel:
a MOE vezetősége

A mangalicatenyésztők ismét a budapesti Szabadság téren voltak

2014-02-15

A VII. Budapesti Mangalica Fesztivál méretében, látogatottságában és szerénytelenség nélkül kijelenthetjük, hogy a siker tekintetében is felülmúlt minden korábbi hasonló rendezvényt.

A jóval több, mint 200 kiállító kb. egytizede volt a mangalica termékgyártó, és túlnyomórészt mangalicatenyésztő, akiknek a hitelessége nem kérdőjelezhető meg. Ők az egyesület által egyedenként igazolt mangalica sertésekből készült terméket árusítottak. Hasonlóképpen igaz ez a másik három nagyvárosban (Debrecen, Székesfehérvár és Szeged) rendezett kiállításokra is.

 

Mangalica Fesztivál

 

A fesztiválokon azzal is ösztönözzük a jobb minőségű termék gyártására tagjainkat, hogy immár 6. alkalommal szerveztük meg a termékek érzékszervi minősítő versenyét. A versenyen minden kiállító tag önkéntesen vett részt. A termékek a bírálat idejére kódszámmal titkosítottak. Az objektivitás így nem vonható kétsége. A bíráló bizottság létszáma korábban 5, az utóbbi években pedig 10 fő. A minőség szerencsére évről-évre magas szintű, és javul.

A 2014 évi versenyre a Cipker-Food Kft. pályázat útján nyert támogatásból 10 mangalicaterméket fejlesztett ki, amellyel – 16 résztvevő közül – elnyerték a 2014. évi termékdíjat. A 10 termék gyártmánylapja, leírása és receptúrája természetesen a tagjaink rendelkezésére áll, hogy ezzel is segítsük a minőségi színvonal további növelését.

 

image image image image
image image image image

 

A 2014. évi termékversenyen 165 minta rangsorolása alapján az alábbi helyezések születtek:

III. díjban részesültek:

Tóth László, Túrkeve
Kósáné Gulyás Ágnes, Hajdúszoboszló
Ságvári Endre, Letenye

II. díjban részesültek:

Fekete Zsóka, Hajdúböszörmény
Pick Szeged Zrt., Szeged
Istvándi és Társai Kft., Káptalantóti

I. díjban részesültek:

Kövér Zoltán, Kaba
Tóth János, Petőfiszállás
Kocsis István, Tiszaeszlár

 

Termék nagydíj nyertese: Cipker-Food Kft., Budapest

A legszebb stand díjat már hatodik alkalommal Kövér Zoltán és Kövér Krisztina kabai tenyésztőknek ítélte a bíráló bizottság.
A résztvevőknek és a díjazottaknak gratulálunk. Kérjük a jövőben Ön is győződjön meg a termékek kiváló minőségéről, az említett négy fesztiválon.

a MOE vezetősége

 

Tekintse meg a Fesztivál további képeit >

A mangalica az országimázs része

2014-01-28

A mangalica az országimázs része, ezért a sertésstratégiában a kormány kiemelten foglalkozik az őshonos állatfajták és azok genetikai állományának megőrzésével, mondta Feldman Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők első találkozóján a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben, Budapesten.

Olvassa el a Vidékfejlesztési Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság hírét >

 

Tekintse meg az elhangzott előadások prezentációit:

Dr. Feldman Zsolt: A védett őshonos állatfajták megőrzésével és genetikai fenntartásával kapcsolatos
kormányzati eszközök

Lázár Tamás: A mangalica fajtához kötött piacszervezés

Molnár György: A nemzeti integráció fejlesztési rendszere a Kárpát-medencében

Tóth Péter: Kárpát-medencei mangalica

Hívogató a 7. Budapesti Mangalica Fesztiválra

2014-01-08

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a terméket előállító tagjai részvételével az elmúlt 6 évben Budapesten hat, Debrecenben négy, Szombathelyen, Székesfehérváron és Szegeden pedig két-két alkalommal szervezett Mangalica Fesztiválokat. Az eddigi 16 sikeres fesztivál igazolja, hogy a 2008-ban indult kezdeményezés országos gasztronómiai rendezvénnyé nőtt.

A fesztiválok száma és látogatottsága az évek során folyamatosan növekedett. A felmérések szerint az eddigi látogatók száma meghaladja a félmilliót, a mangalica terméket fogyasztók száma pedig – csak a fesztiválok kapcsán – több mint 1 millió fő. Hat év alatt a magyar lakosság egytizede tud véleményt alkotni a mangalica termékekről. A 2010-től állandósult évi négy mangalica fesztivált 150-200 ezer fő keresi fel.

 

Budapest 03

 

A fesztiválok látogatása a rendezvények többségétől eltérően ingyenes. Ettől fontosabb tény az, hogy a látogató közvetlenül találkozik a tenyésztő-, és egyben termék-előállító kistermelőkkel, vagy őstermelőkkel, akik az ország 20-25 legkülönbözőbb pontjáról hozzák el esetenként a több száz éves helyi szokások szerint fűszerezett és elkészített termékeiket.

A fogyasztó és a termelő kapcsolata közvetlen. A közöttük kialakuló bizalom életünk e fontos területén is meghatározó. Az őshonos állatok a szabadban élnek. Genetikailag szilárd szervezetű, egészséges állatok. Nem fogyasztanak gyógy- és hozamnövelő szereket, antibiotikumokat és génmódosított takarmányokat. A termékekhez nem használnak íz-, szín-, állomány- és állagjavító, vagy tartósító adalékokat.

 

Budapest 02

 

A termelőktől vásárló fogyasztó tudja, hogy az egyesület által igazolt mangalica termékeket kap és nem hamisítványt, amint az sajnos még napjainkban is előfordul. Legyenek mindig figyelemmel a vásárlás helyén, a termelők standján kifüggesztett igazolásokra. Sajnos azok hamisítására is van példa. A feltűnően, olcsón kínált „nagyon eladó termék” nem lehet hiteles. Ezekkel szemben úgy védekezhet a fogyasztó, hogy nem vásárolja meg a kétes hitelű terméket.

Örvendetes és egyben megnyugtató, hogy a mangalica-tenyésztők érdeklődése nem csökken a fesztiválok iránt. Tagjaink mintegy 20 százaléka, 25-35 termelő vett részt a fesztiválokon. Van, aki csak 1-2 alkalommal és vannak, akik 8-10 rendezvényen álltak a fogyasztók rendelkezésére. A minél színvonalasabb fesztiválok elérése, és a minél jobb minőségű termékekkel való megjelenésre ösztönözve tagjainkat, már a második fesztiváltól majdnem azonos összetételű, szakavatott zsűri minősíti egy-egy rendezvényen a termelők által felkínált 200-300 bemutatott terméket. Az eddig kiosztott 55 díjon 17 termelő, a résztvevők közel 50 %-a osztozott. Ez évtől az érzékszervi vizsgálatokat kiegészítjük a termékek beltartalmi, laboratóriumi vizsgálatával is.

 

Budapest 01

 

Professzionális és hivatásos nagy termékgyártók és kiállítók száma rendezvényenként 5-6, és szinte állandó az elmúlt években. Részvételüktől a termékek választékának és a rendezvény színvonalának növekedését várjuk el. Cserébe arra kérjük őket, hogy csak ismert származású mangalicasertésekből készített termékekkel vegyenek részt a kiállításokon. Erre legjobb példa a Pick Szeged Zrt., amely állandó résztvevője a Budapesti Mangalica Fesztiváloknak.
A fesztiválok megnyitásával, a díjak átadásával és személyes részvételükkel rendezvényeinket megtiszteli, elismeri és támogatja a szakmai főhatóság, a Vidékfejlesztési Minisztérium is.

A Sertésstratégiai program keretében benyújtott pályázatunkat a Minisztérium 110 millió forint összeggel támogatja 2013-ban és 2014-ben. E forrásból kell javítanunk a mangalica sertés hazai és nemzetközi piacra jutási lehetősége mellett a minőségi termékfejlesztést, valamint a minőségbiztosítási és az eredetigazolási program kidolgozását és bevezetését.
Amerikai hatóságok képviselőivel folytatott első megbeszélések alapján kedvezőek a kilátások a mangalica termékek és tenyészállat jelöltek exportjára. A fogadtatás kedvező, az érdeklődés jelentős.

2013. november 28-án Magyarország Berlini Nagykövetségén a Magyar Szüret rendezvény keretében mintegy 200 fő szakmai és 7-800 fő meghívott protokoll vendég jelenlétében a közel száz féle magyar bor bemutatóját rendkívül sikeresen egészítette ki a 8 legrangosabb termékgyártó tenyésztőnk és a Cipker-Food Kft. képviselete, akik a mintegy 200 kg kóstoló kínálatával felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújtottak a résztvevőknek, és elismerésként meghívást kaptak a következő évi rendezvényre.

 

Berlin

 

A Mangalica Fesztiválok szervezői a vásári kínálat és a hangulat minél teljesebbé tétele érdekében az első alkalomtól kezdődően felvállalták a hazai készítésű kistermelői sajt, lekvár, méz, fűszer és egyéb kézműves mesterségek, esetenként iparművészeti termékek bemutatóját is.

A helyben készített aktuális ételfélék és italok kínálatával a látogatók non stop vendéglátása, a kolbász- és a sajtkészítéssel, valamint a bográcsban készített ételek főzőversenyével pedig a vállalkozó résztvevők gasztronómiai képességének kipróbálásával és gyarapításával lehet teljes körűvé és emlékezetessé tenni a rendezvényeket.

Az őshonos állatfajok tenyésztői közül elsőként indítottuk ezt a gasztronómiai rendezvényt, amivel az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a régi háziállatfajtáink értékeire, a belőlük készült termékek kivételes élvezeti értékére, és ezzel hozzájáruljunk megkedveltetésükhöz, az utókor számára történő megmentésükhöz és nem utolsó sorban a tenyésztésüket vállaló tagjaink piacra jutásához.

A mangalica és a belőle készült termékek népszerűsítése során közeli tervként szerepel a határainkon túli magyar lakta területeken a tenyésztőkedv támogatása mellett a termékbemutatók és kisebb fesztiválok elindításának szervezése.
Várjuk kedves látogatóinkat a Mangalica Fesztiválokon 2014-ben is, melyek közül az elsőt 2014. február 7-9. között tartjuk Budapesten, a Szabadság téren, – a felnőtt- és a gyermeklátogatók nagy örömére – élőállat bemutatóval kiegészítve.

Dr. Szabó Péter
a MOE titkára

II. Mangalica Fesztivál Szegeden, november 8-10.

2013-11-03

Tájékoztatjuk érdeklődő olvasóinkat, hogy a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2013. november 8-10. között tartja Szegeden a II. Mangalica Fesztivált.

A belépés ingyenes, a fesztivál helye a Széchenyi tér.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete vezetősége minden érdeklődőt tisztelettel vár.

A fesztivállal kapcsolatos bővebb információ a www.mangalicafesztival.hu honlapon található.

76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás, Budapest

2013-09-25

2013. szeptember 18. és 22. között rendezte a Vidékfejlesztési Minisztérium a tenyésztőszervezetek és az AMC szervezésében a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást. Az őshonos állatfajták képviselőit szabadban, az őshonos udvarnak elnevezett területen helyezték el.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete is részt vett a kiállításon. Fajtánként egy-egy tenyészkan és 3-3 db kocasüldő bemutatásával reprezentáltuk az őshonos fajtákat a látogató és a szakmai közönség felé.

A Bíráló Bizottság egy első-, egy második-, és egy harmadik díj odaítélésével ismerte el a kiállító tenyésztők igyekezetét, szakmai munkájuk színvonalát.

Az egyesület vezetősége köszönetet mond a végzett munkáért a kiállító tenyésztőknek, az őshonos udvart szervező, kivitelező és irányító szakembereknek.

Akiknek nem volt alkalma személyesen meglátogatni a kiállítást, az alábbi képeken megtekintheti az őshonos udvar lakóit:

image image image image
image image image image
image image image image

II. Mangalica Fesztivál Székesfehérváron - szeptember 13-15.

2013-09-10

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy az országos szinten 14. Mangalica Fesztivál 2013. szeptember 13-15. között Székesfehérváron kerül megrendezésre. A belépés ingyenes, a fesztivál helye a Piac tér.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete vezetősége minden érdeklődőt tisztelettel vár.

A fesztivállal kapcsolatos bővebb információ a www.mangalicafesztival.hu honlapon található.

Véget ért a XXII. Farmer Expo Debrecenben

2013-08-28

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a XXII. Farmer Expo Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron 2013. augusztus 17. és 20. között a kiállító tagjai, tenyészállatai és termékei révén nagyszámú részvételével, sikeresen mutatkozott be.

A sertéstenyésztési kiállítás keretében 48 tenyészkansüldő, 33 tenyészkocasüldő, 4 fiaskoca és egy végtermék csoport került bemutatásra és bírálatra. Az egyesület a sertés-kiállítási terület 80 %-át foglalta el. A bemutatott állatok hűen tükrözték az egyesület tevékenységét és a tenyésztői munka színvonalát. A három fajtába tartozó, mind a 48 tenyészkansüldő értékesítésre került, vásárlás és/vagy a tagokhoz történő kihelyezés útján.

 

farmer expo

 

 

A kiállítás első napján az Egyesület a sertésstratégia megvalósítását segítő konferenciasorozat keretében a Vidékfejlesztési Minisztériummal közösen „Tények és lehetőségek a mangalicatenyésztésben” címmel 8 előadásból álló tanácskozást szervezett a kiállítás területén. A tanácskozáson a jelenléti ív szerint 100 fő vett részt. Az elhangzott előadások megtekinthetők weboldalunkon, a Publikációk menűpontban >

A kiállítás négy napja alatt öt termékgyártással is foglalkozó egyesületi tagunk több mint 50 féle termékkel állt a vásárlók rendelkezésére. A látogatók érdeklődése, és a vásárlás mértéke a 30 Celsius-fok ellenére megfelelő volt. 4 fős egyetemista csoport a 4 nap alatt több száz látogatóval kóstoltatta a mangalica termékeket, és közülük több mint 300 fő válaszolt a speciális termékekkel kapcsolatos kérdésekre. Az 5 fős szakmai bíráló bizottság 37 terméket minősített megelégedéssel. A legeredményesebb kiállítónak járó termékdíjat Kövér Zoltán kabai tenyésztőnek ítélte, aki egymaga 14 termékkel vett részt a gasztronómiai versenyben.

Mellékeljük a tanácskozás előadásait és a kiállított állatok által nyert díjakat. A tanácskozáson, a sertésbírálaton, a termékbemutatón, a kóstoltatáson a MOE standon és díjátadáson készült felvételek megtekinthetők a galériában >

 

 

Farmer Expo ’2013 Debrecen XXII. Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás sertéstenyésztési díjai

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a kiállításon 46 mangalica kansüldőt, 11 mangalica kocacsoportot, 4 mangalica fias kocát és 1 hízócsoportot, összesen 86 őshonos mangalica tenyészsertést mutatott be.

 

Helyezés Fajta Tenyészet
III. díj Fecskehasú mangalica kansüldő Pálóczi Lajos, Kesznyéten
III. díj Vörös mangalica kansüldő Bertalan Zoltán, Jászalsószentgyörgy
III. díj Fecskehasú mangalica kocasüldő Pálóczi Lajos, Kesznyéten
III. díj Fecskehasú mangalica kocasüldő Megyaszó Mag Kft.
III. díj Szőke mangalica kocasüldő Fekete Zsóka, Hajdúböszörmény
II. díj Vörös mangalica kansüldő Bertalan Zoltán, Jászalsószentgyörgy
II. díj Vörös mangalica kansüldő Bertalan Zoltán, Jászalsószentgyörgy
II. díj Fecskehasú mangalica kansüldő Vácz András, Baracs
II. díj Fecskehasú mangalica kocasüldő Olmos és Tóth Kft., Debrecen
II. díj Fecskehasú mangalica kocasüldő Megyaszó Mag Kft.
I. díj Vörös mangalica kansüldő Bertalan Zoltán, Jászalsószentgyörgy
I. díj Szőke mangalica kansüldő ifj. Kiss László, Putnok
I. díj Szőke mangalica kansüldő Tóth Ibolya, Süttő
I. díj Fecskehasú mangalica kansüldő Olmos és Tóth Kft., Debrecen
I. díj Szőke mangalica kocasüldő Olmos és Tóth Kft., Debrecen

 

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete különdíjai:

A kiállítás Őshonos Sertéstenyésztési Nagydíját. Tóth János, petőfiszállási tenyésztő 70. számú – a központi kannevelő telepen nevelt – vörös mangalica kansüldője kapta.

Legeredményesebb tenyésztői díjat az Olmos és Tóth Kft., Debrecen tenyésztő kapta.

A legszebb mangalica kansüldő díjat:Dr. Komlovszky Ferenc, gyomaendrődi tenyésztő, 64. számú – a központi kannevelő telepen nevelt – vörös mangalica kansüldője kapta.

A legszebb mangalica kocasüldő díjat:az Olmos és Tóth Kft., Debrecen tenyésztő, 51.számú fecskehasú mangalica kocasüldője kapta.

A legszebb fiaskoca díjat: Dr. Komlovszky Ferenc, gyomaendrődi tenyésztő vörös mangalica tenyészkocája kapta.

A Mangalica termékdíjat Kövér Zoltán kabai tenyésztő, a kiállításon bemutatott és forgalmazott mangalica termékeiért kapta.

Tájékoztató és meghívó a 22. Farmer Expóra

2013-08-09

2013. augusztus 17. és 20. között, immár 22. alkalommal szervezi meg a V-Trade Kiállítások Kft. a Farmer Expo Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítást a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma területén (Debrecen, Böszörményi út 138.)

A négy napos kiállításon tenyészállat-bemutató és bírálat, szakember találkozó és tanácskozás, mangalica termékbemutató és vásár fogadja a látogatókat.

A modern sertésfajtákból 11 kutricában21 db, a mangalica fajtákból pedig 44 kutricában 48 db tenyészkant,33 db kocasüldőt és 4 fias kocát malacaival tekinthetnek meg a látogatók. A kiállított és bírálatra váró 48 db mangalica tenyészkansüldő, 15 db szőke és 9 db vörös kocasüldő már előre mind értékesítésre került. Azokat részben a tenyésztők vásárolják meg, míg több mint 70 %-át az egyesület helyezi ki a tenyésztőkhöz.

Augusztus 17-én 13 órától „Tények és lehetőségek a mangalicatenyésztésben”című szakmai tanácskozás kerül megrendezésre, melyre mindent érdeklődőt várunk.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a kiállításon. Aki augusztus 20-án látogat Debrecenbe, a 44. Virágkarnevál programjában is gyönyörködhet.

Részletes program a mellékelt meghívóban >

Közgyűlés - 2013. Debrecen

2013-06-26

A megalakulása óta a huszadik, jubileumi közgyűlését tartotta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2013. június 21-én Debrecenben az ÁSZ Rendezvényház konferenciatermében.

A közgyűlésen 70 egyesületi tag, 20 fő hozzátartozó és 10 fő meghívott vendég vett részt.

A tagok meglepetéssel fogadták az egyesület elmúlt 10 évi tenyésztési eredményeit összefoglaló, 354 oldal terjedelmű második törzskönyvet, amit a vezetőség írt és állított össze.

A vezetőségi és a pénzügyi beszámolók, a pénzügyi terv, valamint a Felügyelő Bizottsági értékelés meghallgatása és elfogadása után a tagság szakmai előadásokat hallgatott meg az alábbi címekkel:

 • Eredmények és előrehaladás a tenyésztői munkában
  előadó: Papp Csaba tenyésztésvezető
 • A szőke mangalica genetikai szerkezetének ismertetése           
  előadó: Dr. Posta János PhD. egyetemi tanársegéd, genetikus
 • Az elmúlt 10 év tapasztalatai a mangalicatenyésztésben             
  előadó: Dr. Szabó Péter PhD. egyetemi docens, titkár 
 • Hazai és nemzetközi marketing a mangalicatenyésztésben
  előadó:Tóth Péter elnök

A közel 4 órás tanácskozás közös ebéddel zárult.

 

közgyűlés-2013

 

Tekintse meg a közgyűlésen készült képeket >

Éves közgyűlést tart a MOE Debrecenben - 2013

2013-06-17

Tájékoztatjuk az egyesületünk tagjait, hogy a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének éves közgyűlése
2013. június 21-én
kerül megrendezésre, amelyre minden kedves tagunkat tisztelettel meghívunk.

A közgyűlés kezdési időpontja: 9 óra 30 perc

Helye: Ász Rendezvényház, 4032. Debrecen, Böszörményi út 218/c

Sikeresen zárult a IV. Debreceni Mangalica Fesztivál

2013-04-16

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2013. április 12-14. között rendezte a IV. Debreceni Mangalica Fesztivált.
A rendezvényen több mint 70 árus kínálta termékeit,közülük 10 fő volt mangalicatenyésztő, vagy termékgyártó.

A három napos rendezvényen nagyszámú, mintegy 20-25 ezer fő látogató és vásárló vett részt. Számos vendég érkezett a határainkon túlról, akik között voltak az USA-ból és a Dél-afrikai Fokvárosból is.

A szakmai tájékoztatókkal és kulturális programokkal kiegészített rendezvény és vásár egyaránt kiváltotta a látogatók és a kiállítók megelégedését.

Mint minden korábbi fesztiválon, itt is nagy sikert aratott az élőállat bemutató, melyen mindhárom mangalicafajta és egy fias koca malacaival színesítette a rendezvényt.

 

Debrecen

 

A mangalicatenyésztőkkel és termékekkel Debrecenben legközelebb az augusztus 17-20-ig tartó Farmer Expó szakkiállításon találkozhatnak az érdeklődők. Azt követően szeptemberben Székesfehérváron tartunk rendezvényt, amelyről bővebb információval később jelentkezünk.

Tekintse meg a Fesztivál további képeit >

IV. Mangalica Fesztivál Debrecenben

2013-03-25

Tájékoztatjuk érdeklődő olvasóinkat, hogy a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2013. április 12-14. között a Debrecen Város Napja ünnepséghez kapcsolódóan tartja a IV. Debreceni Mangalica Fesztivált.

A helyszín, a Nagytemplom előtti Kossuth tér.

 

image

 

Várunk minden érdeklődő látogatót, vásárlót, fogyasztót és egyesületi tagot a 3 napos rendezvényünkre.

a MOE vezetősége

A mangalica és termékei ismét elfoglalták a Szabadság teret

2013-02-13

A 2013. február 8-10. között megrendezett 6. Budapesti Mangalica Fesztivált szerénytelenség nélkül eredményesnek és sikeresnek ítélhetjük. Ezt fejezi ki az évek óta tartó nagyszámú (170 fő fölötti) kiállítói jelenlét.
Örvendetes, hogy az érdeklődő látogatók és a közülük kikerülő vásárlók száma is évek óta töretlenül növekszik. Jelentős az európai és az Európán kívüli látogatók száma.

 

mf2013

 

A 6. Budapesti Mangalica Fesztiválnak a korábbiakhoz képest két kiemelkedő eseménye volt. A fesztivált meglátogatta, megnyitotta és a termelők versenyének díjait átadta Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztés miniszter úr. Elismeréssel szólt a rendezvényről, a kóstoló és a vásárlás alapján a termékek minőségéről, és gratulált a kiállító résztvevőknek.
Bemutatta a sertésprogramot felügyelő kormánybiztossá kinevezett Horváth Istvánt, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnökét.

Köszöntőjében Horváth István méltatta a szervezők munkáját és elismeréssel szólt a mangalica termék-előállítókról, mint a hungarikumnak számító többi termelő (sajt, méz, lekvár stb.) mozgósítójáról.
A rendezvény nemzetközi elismerésének tekinthető, hogy meglátogatta azt az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete Eleni Tsakopoulos Kounalakis, aki a sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy több évi előkészítő munka után a mangalica és termékei előtt megnyílt az amerikai piac is.

A vásárlók hazai és a nemzetközi piacon való minél színvonalasabb kiszolgálása érdekében minden budapesti fesztiválon megszervezzük a bemutatott termékek minősítését. A kiállítók közül 17 termelő összesen 207 termékkel nevezett a versenyre.
A 10 fős bíráló bizottság organoleptikus bírálat – szín, illat, íz, fűszerezés, füst, aroma, érettség és összbenyomás – alapján hozta meg a döntését.

A tárgyilagosság és a megbízhatóság növelésére törekedve megdupláztuk a zsűrizésre felkért személyek számát. A „nagyobb odafigyelésnek” az lett a következménye, hogy a díjak elérésének feltétele 50 %-kal növekedett az előző évhez képest. A III. díj eléréséhez 9, a fődíjhoz pedig 29 első helyre szóló jelölést kellett elérni a versenyzőknek. Örvendetes, hogy minden kiállító kapott legalább 1-2 termékére első díjra szóló ajánlást. Ez pedig mind a két fél részéről történő nagyobb odafigyelést és a színvonal növekedését jelzi.

A termékek és a „termelők” minőségének megbízható magas szintjét jelzi, hogy a 2013. évi terméknagydíjat és az I. helyezéseket ugyanazok a termelők érték el, mint 2012-ben, csak a bírálók között volt 5 új tag, a minták pedig végig kódszámmal voltak azonosítva.

 

A 2013. évi mangalica termékverseny eredményei és díjazottjai:

III. díjban részesültek:

Fekete Zsóka, Hajdúböszörmény, 9 pont
Tóth László, Túrkeve, 10 pont
Kósáné Gulyás Ágnes, Hajdúszoboszló, 11 pont

II. díjban részesültek:

Rózsa Péterné, Balmazújváros, 12 pont
Mix-Média Kft., Budapest, 13 pont
Cip-Ker Kft., Budapest, 14 pont

I. díjban részesültek:

Tóth János, Petőfiszállás, 18 pont
Kocsis István, Tiszaeszlár, 22 pont
Kövér Zoltán és Kövér Krisztina, Kaba, 26 pont

 

A legszebben kialakított stand címet immár negyedszer Kövér Zoltán és Kövér Krisztina Kabai tenyésztőknek ítélte mind a 10 bíráló. A 2. helyezett Tóth János, Petőfiszállás, a 3. helyezett pedig Rózsa Péterné, Balmazújváros standja.

Termék nagydíj nyertese:
Istvándi és Társai Kft., Káptalantóti 32 pont

Nagy sikert arattak a látogatók körében az Olmos és Tóth Kft., Debrecen által bemutatott mindhárom mangalicafajtát reprezentáló tenyészállat jelöltjei. Szakmai munkájukat a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete különdíjjal ismerte el.
A MOE vezetősége megköszöni minden kiállító tagjának az VI. Budapesti Mangalica Fesztiválon való részvételét,sikeres helytállását, és gratulál mindenkinek.

Megköszönjük a fesztiválra kilátogató és vásárló nagyszámú közönségnek a részvételét, amivel hozzájárultakaz őshonos nemzeti kincsünk, a mangalica sertésfajták fennmaradásához.

Dr. Szabó Péter
MOE titkár

 

Tekintse meg a Fesztivál további képeit >
Megnyílt a 6. Budapesti Mangalica Fesztivál - videó >

Hívogató a 6. Budapesti Mangalica Fesztiválra - 2013. február 8-10.

2013-01-08

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a terméket előállító tagjai részvételével az elmúlt 6 évben 12 mangalica fesztivált szervezését kezdeményezte. Budapesten 2008. óta immár a hatodik fesztiválra hívjuk a Tisztelt Érdeklődőket.

Vidéki fesztiválokat eddig 6 alkalommal szerveztünk, Debrecen, Szombathely, Székesfehérvár és Szeged helyszínekkel. A rendezvények látogatottsága egyre növekszik. Amíg az első fesztiválokon 15-25 ezer fő látogató volt, addig az utóbbiakat már 40-60 ezer fő kereste fel. Az összes látogatók száma a következő fesztiválon elérheti az 500 ezer főt. Az évente tervezett 4, legfeljebb 5 rendezvényen pedig további 150-200 ezer fő kóstolja meg és vásárol a mangalica termékekből. Terveink szerint elérjük, hogy csak az évi 4-5 egyesületünk által kezdeményezett fesztiválok alkalmával a magyar lakosság egy tizede találkozik e híres fajtával és fogyaszt mangalica terméket.

Örvendetes, hogy a mangalica-tenyésztők érdeklődése sem csökken a rendezvények iránt. Eddig tagjaink mintegy 20 százaléka, 32 termelő vett részt a fesztiválokon. Van, aki csak 1-2 alkalommal és vannak, akik 8-10 rendezvényen álltak a fogyasztók rendelkezésére, az ország különböző részeiről érkezve és a helyi sajátos ízeket bemutatva Iklódbördőcétől Szendrőig, vagy Kemencétől Zákányszékig.

 

2012

 

A minél színvonalasabb fesztiválok elérése, és a minél jobb minőségű termékekkel való megjelenésre ösztönözve tagjainkat, már a második fesztiváltól majdnem azonos összetételű, szakavatott zsűri minősíti egy-egy rendezvényen a termelők által felkínált 200-300 bemutatott terméket. Az eddig kiosztott 44 díjon 16 termelő, a résztvevők 50 %-a osztozott. Professzionális és hivatásos nagy termékgyártók és kiállítók száma rendezvényenként 5-6, és szinte állandó az elmúlt években. Részvételüktől a termékek választékának és a rendezvény színvonalának növekedését várjuk el. Cserébe arra kérjük őket, hogy csak ismert származású mangalicasertésekből készített termékekkel vegyenek részt a kiállításokon. Erre legjobb példa a Pick Szeged Zrt., amely állandó résztvevője a Budapesti Mangalica Fesztiváloknak.

 

2012

 

A fesztiválok megnyitásával, a díjak átadásával és személyes résztételükkel rendezvényeinket megtiszteli, elismeri és támogatja a szakmai főhatóság, a Vidékfejlesztési Minisztérium is.

Az őshonos állatfajok tenyésztői közül elsőként indítottuk ezt a gasztronómiai rendezvényt, amivel az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a régi háziállatfajtáink értékeire, a belőlük készült termékek kivételes élvezeti értékére, és ezzel hozzájáruljunk megkedveltetésükhöz, az utókor számára történő megmentésükhöz és nem utolsó sorban a tenyésztésüket vállaló tagjaink piacra jutásához.

Öröm számunkra, hogy ma már nem múlik el 10-15 nap az évből, hogy az ország valamelyik pontján ne lenne hasonló szándékkal szervezett rendezvény.

 

2012

2012

 

Várjuk kedves látogatóinkat a Mangalica Fesztiválokon 2013-ban is, melyek közül az elsőt 2013. február 8-10. között tartjuk Budapesten, a Szabadság téren, élőállat bemutatóval kiegészítve.

Dr. Szabó Péter
a MOE titkára
Mangalica Fesztivál Székesfehérváron - szeptember 28-30.

2012-09-24

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a 11. Mangalica Fesztivál 2012. szeptember 28-30. között Székesfehérvár belvárosában, a Piac téren kerül megrendezésre.
A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete vezetősége minden érdeklődőt tisztelettel vár.
Bővebb információ a Mangalica Fesztivál honlapján található.


image

Bezárta kapuit a XXI. Farmer Expo

2012-08-28

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete közel 20 éves története legnagyobb kiállításán vett részt 2012. augusztus 17-20. között a XXI. Farmer Expo Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításon, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum területén.

A kiállítás keretében bemutatott és lebírált 34 tenyészkansüldő a Bíráló Bizottság megállapítása szerint az elmúlt két évtized legszínvonalasabb mangalicasertés tenyészsüldő bemutatója volt. Ezt bizonyítja az odaítélt és kiosztott 18 díj is.

image

 

Legeredményesebb kiállító volt az Olmos és Tóth Kft., amely 12 csoportot mutatott be, és 8 díjat vihetett haza.

image

 

Pálóczi Lajos Kesznyéteni tenyésztőnk, aki az előző évi kiállításon is kiválóan szerepelt bemutatott tenyészállataival, 2012-ben hét csoportot állított ki, amelyek 5 díjat nyertek.

image

 

A MOE első ízben mutatta be a tagjaitól 2011-ben megvásárolt 41 db célpárosításból született, és a központi kantelepen, Tetétlenben felnevelt kansüldő csoportját. A bemutatott 16 db kansüldő közül 5 nyert díjat.

Az Őshonos sertéstenyésztési nagydíjat Halász Antal Szakolyi tenyésztőnk 47. számú, Puszta vonalú szőke mangalica kansüldője érdemelte ki, amelyet a központi kantelepen neveltünk fel.

image

image

 

Mind a 34 lebírált kansüldő értékesítésre került a kiállításon. Közülük 10 db-ot a belépő új tagjaink vásároltak meg, egységesen 130.000 Ft+Áfa áron, míg 24 db-ot az egyesület helyezett ki a jól dolgozó tagjaihoz, akik 3 éves tenyésztési, tartási kötelezettséget vállaltak a kansüldőkre.

A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 22 csoportot állított ki a Farmer Expón. Örvendetes, hogy a színvonalas bemutató mellett minden fontos anyai és apai fajtát és keresztezési konstrukcióját megtekinthették a látogatók.

Augusztus 18-án, a kiállítás második napján szakmai fórum keretében hallhattak előadásokat a résztvevők a hazai sertéstenyésztés fejlesztési lehetőségeiről.

image

 

A kiállításon negyedik alkalommal 6-6 termékgyártó tenyésztőnk is részt vett és saját készítésű termékeiket értékesítették a látogatóknak.

image

image

 

A Bíráló Bizottság Kocsis István Tiszaeszlári tenyésztőnek ítélte a Termékdíjat.

image

image

Tekintse meg a rendezvény további képeit >

Augusztus 17-én nyit a 21. Farmer Expo Debrecenben

2012-07-23

2012. augusztus 17. és 20. között, immár 21. alkalommal szervezi meg a V-Trade Kiállítások Kft. a Farmer Expo Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítást a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma területén (Debrecen, Böszörményi út 138.)

A négy napos kiállításon tenyészállat-bemutató és bírálat, szakember találkozó és tanácskozás, mangalica termékbemutató és vásár fogadja a látogatókat.

A modern sertésfajtákból 25 kutricában, több mint 50 db, a mangalica fajtákból pedig 40 kutricában, több mint 70 db tenyészkant és kocasüldőt tekinthetnek meg a látogatók. A kiállított és bírálatra váró 36 db mangalica tenyészkansüldő már előre mind értékesítésre került. Azokat részben a tenyésztők vásárolják meg, míg több mint 50 %-át az egyesület helyezi ki a tenyésztőkhöz.

A kiállítás egész időtartama alatt naponta 10-18 óra között a szakemberek készséggel válaszolnak az érdeklődők kérdéseikre, miközben szakmai bemutatókat is tartanak.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a kiállításon. Aki augusztus 20-án látogat Debrecenbe, a 43. Virágkarnevál programjában is gyönyörködhet.

Közgyűlés – 2012. Debrecen

2012-06-25

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2012. június 22-én tartotta a 2011. évet záró közgyűlését és szakmai tanácskozását.

A rendezvényen mintegy 100 fő vett részt, melyből 70 fő egyesületi tag, 30 fő meghívott vendég, és kísérő családtag.

Megtisztelte és hozzászólásával támogatta rendezvényünket Német Csaba a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állattenyésztési igazgatója és Dr. Wágenhoffer Zsombor a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója.

A közgyűlésen 24 új tag került felvételre, 554 db mangalica tenyészállattal.

A szakmai tanácskozás tárgya volt: a tenyésztéssel kapcsolatos gondok, a megoldásukra tett javaslatok, a központi kannevelés egy éves tapasztalatai, valamint a mangalica és termékei piaci helyzete.

A rendezvény közös ebéddel zárult.

 

kozgyules 2012

Tekintse meg a rendezvény képeit >

Éves közgyűlés lesz Debrecenben - 2012.

2012-06-01

Tájékoztatjuk az egyesületünk tagjait, hogy a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének éves közgyűlése
2012. június 22-én
kerül megrendezésre, amelyre minden kedves tagunkat tisztelettel meghívunk.

A közgyűlés kezdési időpontja: 9 óra 30 perc
Helye: Semann Étterem, 4031 Debrecen, Szoboszlói út 50.
III. Debreceni Mangalica Fesztivál

2012-04-13

Újra nyitja kapuit a debreceni tavasz legnagyobb szabadtéri rendezvénye, a III. Debreceni Mangalica Fesztivál melynek időpontja: 2012. április 13-15.  Helye: Debrecen, Kossuth tér.

Debrecenben minden évben nagysikerű gasztronómiai fesztiválok zajlanak. Az esemény lebonyolításához nagy segítséget kapnak a szervezők a város vezetésétől. A fesztivál legnagyobb erénye az őstermelőkkel való közvetlen találkozás. 10-15 mangalicatenyésztő és feldolgozó kínálja termékeit. Az élőállat kiállítás minden évben meghatározó színfoltja a rendezvénynek.
V. Budapesti Mangalica Fesztivál

2012-02-03

Új helyszínen mutatkozik be a magyar mangalicatenyésztés színe java. A kilátogatók, érdeklődők találkozhatnak az ország minden pontjáról ide érkező tenyésztőkkel és termékek forgalmazóival, akik mind a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból készült termékekkel vannak jelen. Élőállat kiállítás is színesíti a rendezvényt.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete vezetősége a saját standján minden szakmai érdeklődőt szeretettel vár.

Az V. Budapesti Mangalica Fesztivál időpontja:2012. február 3-5.

A korábbiakhoz képest a legnagyobb változás, hogy a zsúfoltság miatt a megszokott Városligeti környezetből egy tágasabb, új helyre költözik a rendezvény. Az új helyszín: Budapest belvárosa, az V. kerületi Szabadság tér és környéke.

A Szabadság tér alatt 800 férőhelyes mélyparkoló várja a rendezvényre látogatókat.

 

 

 

up

Tagfelvétel

line

Ön is csatlakozna?

Leendő mangalicatenyésztőként, előszőr ismerkedjen meg a felvétel és a tagság feltételeivel!

line

tovább >